Luisteren

 

 

Een volkssynode kan onthullen en aanmoedigen hoe christenen in de 21ste eeuw het evangelie in praktijk proberen te brengen.

 

Zo’n synode dient zeer zorgvuldig te worden voorbereid. Alleen door te luisteren naar duizenden verhalen rond gedragsproblemen kan duidelijk worden hoe het gezond verstand van de christen voortschrijdend inzicht kreeg en krijgt vanuit  het strikt volgen van statische regels naar het zelfstandig zoeken  van de evangelische geest en de weg van Jezus van Nazareth.

 

Minstens een jaar vóór de beoogde synode datum begint een werkgroep met twee typen luistersessies. Beide typen zijn vorig jaar succesvol gebruikt in Bratislava tijdens een conferentie van gehuwde en ongehuwde Europese R.K. priesters.

 

 

 

Het basistype is de tafeldialoog zoals beschreven in www.dialoog-met-zessen.click.

 

Ze begint met kort commentaar bij een feit , een citaat of een afbeelding. Zes  deelnemers geven daarna elkaar bij een bepaald onderwerp telkens ongeveer 10 minuten de tijd om een eigen ervaring te vertellen.

 

De bijeenkomst wordt afgesloten met de rondvraag in een cirkel (de cirkelvormige weg) omtrent een advies, gedragslijn of slotzin.  

 

·         Het basistype wordt aanbevolen voor lokale, regionale dialogen.

 

·         De groep kiest zelf een onderwerp, een ontmoetingsplaats en een datum.

 

·         Het initiatief voor een dialoog of voor meer dan één kan uitgaan van een vrijdenkende christelijke organisatie of van een enkele vrijwilliger.

 

·         Organisaties kunnen locaties kiezen voor meer dan één dialoog in zessen.

 

·         Een vrijwilliger nodigt een zoon, dochter of vriend uit voor een kop koffie en een gesprek over een levensprobleem en moedigt hen aan om twee vrienden mee te nemen. De gastheer/vrouw nodigt ook nog twee kennissen uit.

 

·         De initiatiefnemer vertelt iedereen dat elk gesprek een plaats kan krijgen in een plan om honderden of duizenden stemmen te verzamelen.

 

 

 

De volkssynode volgt dezelfde procedure op grotere schaal met een inleiding die de betekenis van een volkssynode aangeeft.

 

·         De synode staat open voor mensen die hebben deelgenomen aan regionale of lokale dialogen.

 

·         Stel dat een eendaags synode is verdeeld in twee of drie verschillende sessies met elk een bepaald probleem.

 

·         De inleiding zou een historische, psychologische, antropologische of sociologische analyse kunnen zijn.

 

·         Uiteindelijk zal het publiek op een circulaire manier worden gevraagd om verzamelde richtlijnen te kiezen en te ondersteunen.

 

 

 

Met een terugblik op statische gedragslijnen uit het verleden die voorbijgingen aan de ervaringen van de achterban mag van een volkssynode verwacht worden dat zij een spiegel oplevert van Christendom hier en nu.  

 

 

 

Een belangrijke rol gaan degenen spelen die individueel als belangstellende hebben gereageerd op de oproep van Mariënburg. Het zou kunnen werken als een olievlek of sneeuwbal.

 

Een tweede spoor loopt van Mariënburg via 20f3Bijeen naar gemeenschappen in vrije opstelling. Er is al gesproken met Ecclesia Breda en Amsterdam.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0