Dromen

 

Ontwikkeling van dromen

 

 

De gelovige burgers in kerkbanken en processies klampen zich vast aan sprookjes; deze verhalen stellen hen in staat om te dromen en te ontsnappen aan de ontberingen van het dagelijks leven. Onderwijs kan deze dromen in gevaar brengen. Rationele analyse laat op vele gebieden zien dat er mogelijkheden zijn voor vooruitgang. Op het gebied van sprookjes veroorzaakt analyse verwarring in plaats van vooruitgang. Het gevolgis ongeloof, onverschilligheid, woede of een mix daarvan. Sommigen van hen die de emotionele reacties hebben overwonnen, zullen protesteren en proberen veranderingen te laten aanbrengen in structuren die op  sprookjes gebaseerd zijn. Ze blijven vasthouden aan het formuleren en herformuleren van hun wensen zolang ze leven, ook al zien ze geen resultaat na vele jaren van actie.

 

 

Een alternatief is het deelnemen aan de ontwikkeling van een visie op het christelijke leven met het accent op sociale rechtvaardigheid en het redden van de planeet zoals de jeugd vraagt op conferenties, met demonstraties en op you tube. Structurele veranderingen zijn geen thema’s meer. Denominaties tellen niet mee, maar wel de vastberadenheid om zich te richten op pro-actief gedrag in het privé- en sociale leven en in de politiek.  Ze beginnen met dialogen, richten zich later op representatieve bijeenkomsten en laten zien hoe boeiend het is om voor elkaar te leven. Ze bieden een nieuwe droom, de droom om zich te verliezen in het werken op kleine en op grote schaal voor gerechtigheid, gericht op behoeftige mensen en in actie om de planeet te redden.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0